Grafisch Platform Den Haag
 
Home


Haagse toestanden bij Olympics 2012

donderdag 14 juni 2007

Een logo dat te duur is, van discutabele kwaliteit en dat ook nog eens de gezondheid schaadt? Voor Den Haag niets nieuws, maar in Londen lopen de gemoederen op dit moment nog hoog op over het nieuwe ontwerp van het beeldmerk voor de Olympics 2012.

De vlieger die niet opgaat
Bij de introductie van het nieuwe beeldmerk van Den Haag Citymarketing (de ‘vlieger’ van Anton Corbijn) was heel Den Haag in rep en roer. Het publiek vroeg zich verbaasd af waar de ooievaar was gebleven, terwijl creatief Den Haag vraagtekens plaatste bij het feit dat er blijkbaar uit het niets een nieuw beeldmerk was. Ondanks de hevige kritiek die op de introductie van het logo volgde is het zonder problemen in gebruik genomen.

Aangepast ontwerp
In tegenstelling tot het nieuwe beeldmerk voor de Olympische spelen 2012 in London, dat vorige week is geïntroduceerd. Daar was de kritiek op het logo zo groot dat het ontwerpbureau (Wolff Olins) inmiddels heeft aangekondigd het ontwerp in de komende vijf jaar ‘verder zal ontwikkelen’.

Buitenproportioneel
De kritiek op het nieuwe beeldmerk voor de Olympics 2012 vertoont grote gelijkenis met het Haagse rumoer van vorig jaar. De hoge kosten voor het ontwerp (€ 590.000,-) en het geleverde eindresultaat zijn volgens velen niet in verhouding. De Guardian meld dat het nieuwe beeldmerk wordt vergeleken met een ‘gebroken hakenkruis’ of een ‘aap op de WC’.

Complicaties
Naast de kritiek is er nog een andere complicatie met betrekking tot het nieuwe beeldmerk. Bij vertoning van de introductiefilm in Engeland zijn inmiddels enkele gevallen bekend van mensen die een epileptische aanval hebben gekregen na het bekijken van enkele fragmenten uit de film. De film toont het logo dat door de stad een ‘flikkerend’ spoor trekt. Het blijkt dat een scene waarbij een zwemmer, omhuld in dit flikkerende patroon, in het water duikt, de trigger te vormen. De film is inmiddels van het internet verwijderd en wordt niet meer op televisie vertoond.

Tot op heden zijn nog geen soortgelijke gevallen bekend bij de Haagse vlieger.