Grafisch Platform Den Haag
 
Home


Tentoonstelling Henry van de Velde verlengd

donderdag 6 december 2007

De tentoonstelling ‘Henry van de Velde. Boekontwerp tussen Art Nouveau en Nieuwe Zakelijkheid’ in Museum Meermanno is verlengd t/m 6 januari 2008. De tentoonstelling is gewijd aan de boekkunst van Henry van de Velde (1863-1957).

De expositie vindt plaats in het kader van de herdenking van het 50ste sterfjaar van Van de Velde en zal als eerste in Museum Meermanno te zien zijn. Daarna reist de tentoonstelling door naar Weimar (heropening van de door brand verwoeste Anna-Amalia Bibliotheek), Gent (Design Museum), Krakow (Universiteitsbibliotheek) en Berlijn.

Henry van de Velde is vooral bekend als architect, maar geheel in de geest van zijn tijd was hij daarnaast een veelzijdig kunstnijveraar: hij ontwierp schilderingen, tapijten, meubels, zilver en keramiek en was een begenadigd boekverzorger.

Het is voor het eerst dat de boekontwerpen van Henry van de Velde in een tentoonstelling bij elkaar worden gebracht. Van de Velde beschouwde het boek als leverancier van een dagelijkse dosis cultuur maar ook als monument voor de geest. Dit is terug te zien in zijn ontwerpen, waarin eenvoud en monumen-taliteit hand in hand gaan. Zijn ontwerpen omspannen 50 jaar. In die periode ontwikkelt zijn werk zich van ‘ornament’ naar ‘lijn’; van Art Nouveau, een kunststroming met een decoratief karakter, naar Nieuwe Zakelijkheid, een stroming waarin eenvoud en functionaliteit een belangrijke rol spelen. In de tentoonstelling zijn niet alleen prachtige boekbanden en uitmuntende typografie te bewonderen, maar wordt ook een beeld gegeven van het ontstaan van de ontwerpen: er zijn schetsen, proeven en verschillende versies van hetzelfde ontwerp te zien.

Van de hand van John Dieter Brinks verschijnt 8 december 2007 Denkmal des Geistes. Die Buchkunst Henry van de Veldes (€ 180). Museum Meermanno
Prinsessegracht 30
2514 AP Den Haag
www.meermanno.nl