Grafisch Platform Den Haag
 
Home


Martijn Beekman wint Zilveren Camera 2007

maandag 21 januari 2008

Op zondag 20 januari heeft de Haagse fotograaf Martijn Beekman in het Fotomuseum Den Haag de Zilveren Camera 2007 in ontvangst genomen. Hij kreeg de prijs voor de foto waarop VVD ereleden Erica Terpstra, Henk Vonhoff en Frits Korthals Altes in één auto vetrekken na overleg met Rita Verdonk in het Haagse Novotel op 27 september 2007. Kort daarvoor kondigde Verdonk aan haar zetel in de tweede kamer te behouden en lid te willen blijven van de VVD.


Foto: Martijn Beekman

Martijn Beekman (37) werkt als freelancer fotojournalist voor de Volkskrant. Naast de zilveren camera won hij in drie andere categorieën nog vier andere prijzen. Het is niet de eerste keer dat Beekman de zilveren camera wint. In 1996 won hij deze prestigieuze prijs voor fotojournalisten met een foto van toenmalig staatssecretaris Robin Linschoten tijdens de CTSV affaire.

De uitreiking van de Zilveren camera vond plaats in een bomvol Fotomuseum in Den Haag. Voor het eerst werden de winnaars pas tijdens de prijsuitreiking bekendgemaakt. Deze editie van de Zilveren Camera kende ook een scherpe kant. Al enkele weken was de nominatie van Defensiefotograaf Sjoerd Hilckmann onderwerp van een verhit debat onder fotojournalisten. De vraag of een fotograaf in dienst van het Ministerie een objectief beeld kan schetsen van de situatie in Uruzgan leverde een interessante discussie op op over het wezen van de fotojournalist. Reacties van voor- en tegenstanders zijn te lezen op www.photoq.nl.

Naast de Zilveren Camera voor Martijn Beekman is Dirk-Jan Visser uitgeroepen tot fotojournalist van het jaar. Hij won deze titel met een serie over jonge Zimbabwanen die in de grensstreek met Zuid Afrika hun leven wagen tijdens een vluchtpoging. Ilvy Njiokiktjien won de Canon Prijs.

Alle winnaars zijn te vinden op de website van De Zilveren Camera.

De tentoonstelling in het Fotomuseum Den Haag is nog te bezichtigen tot 16 maart.